Siva plesan (Botrytis cinerea)

Parazit se naseljava u grozdiće vrlo rano, odmah posle cvetanja. Međutim, u tom periodu on je saprofit, jer živi na grozdiću na mrtvim odbačenim ostacima cvetova (prašnici, kapice). Ovi ostaci se zadržavaju u grozdićima (ako je loše vreme, slabo se „čiste“) i gljiva se naseljava na njih. To se ne vidi, ali je bitno da je gljiva prisutna u grozdićima koji nastavljaju da rastu. Tek kasnije kada se grozdići zatvore, gljiva postaje parazit i prodire u peteljke, peteljčice i bobice. Pred zrenje dolazi faza „sive“ plesni koja se lako uočava. Međutim, početak plesni je naseljavanje gljive na ostacima cvetova nakon cvetanja.

Simptomi: U rano proleće mogu biti inficirani mladi pupoljci koji potamne i osuše se. Takođe i cvet može biti zaražen, a zatim i da se osuši. Na ovaj način se stvaraju rehuljavi grozdovi. Najznačajniji simptomi su u periodu od šarka do berbe. Kod belih sorti se na bobicama pojavi pega otvoreno-mrke, a u crvenih sorti crvenkaste boje.

Na lastarima siva trulež izaziva izbeljavanje kore, koja se razlikuje od simptoma koje izaziva eskorioza u boji ( žući lastari) i može biti napadnut gornji deo lastara.

Najkarakterističniji su na bobicama u vreme zrenja grožda. Na bobicama se pojavljuje sivo-mrka plesan, od koje se pokožica razmekšava i lako skida. Parazit brzo obuhvata ceo grozd i prelazi na susedni. U vlažnim uslovima, napadnute bobice prekriva siva, buđasta navlaka. Oboleli grozdovi mogu biti i slepljeni. Zahvacene bobice vrlo brzo propadaju (2-3 dana). Ako u vreme zaraze nastupi suša napadnuti grozdovi se mumificiraju.

U slučaju suvog i lepog vremena od šarka do berbe, na groždu može da se razvije tzv. „plemenita trulež“. Oštećena pokožica ploda omogućava pojačanu transpiraciju, što dovodi do povećanja koncentracije šećera i pojačane sinteze nekih aromatičnih materija. Kod ove truleži nema buđaste navlake, već se bobice malo sasušuju, pa su grozdovi izgleda suvarka. Od ovakvog grožđa se dobija kvalitetno vino, dok je od plesnivog grožda vino bez boje, lošeg ukusa i kvaliteta.

Mere zaštite

Suzbijanje se sprovodi u cetiri termina:

1. odmah nakon cvetanja

2. pred zatvaranje grozda

3. u šaranju ili omekšavanju bobica

4. 3-4 nedelje pred berbu

 

Preparat Koncentracija [%] Vreme primene

RONILAN DF 0,1 odmah nakon cvetanja

COLLIS 0,04 odmah nakon cvetanja

CANTUS 0,1-0,12 pred zatvaranje grozda i u šaranju

SWITCH 62,5 WG 0,08 u šaranju i 3-4 nedelja pred berbu

CHORUS 75 WG 0,05 u šaranju i 3-4 nedelja pred berbu

 

Četiri prskanja sa kvalitetnim preparatima osiguraće zdravo grožde i u vrlo lošim godinama za vinogradare.

Važno je voditi računa i o sledećem:

· saditi manje osetljive sorte (sorte zbijenog grozda su osetljivije)

· saditi vinograd okrenut u smeru duvanja najčešćih vetrova

· redovito suzbijati grožđane moljce

· za suzbijanje peronospore i crne pegavosti primenite fungicide pred cvetanje i nakon cvetanja koji dodatno deluju i na sivu plesan (RIVAL WP i FORUM STAR)

· potrebno je skidati lišće oko grozdova

· potrebno je uklanjati zaperke

· đubrenje treba izbalansirati

· vinograd održavati čistim od korova

Ljubiša Đorđević, dipl.ing. zaštite bilja

PSSS Pirot