Prolećno đubrenje voćnjaka

Početkom proleća, pred cvetanje, voćkama je potreban azot. Nakon cvetanja potrebno je još jednom im dati azot, zbog dobrog porasta, većeg broja i krupnijih plodova.

Pre nego se odlučite na đubrenje voćnjaka, dobro je da uradite analizu zemljišta, osnovne pojmove pročitajte u članku Osnove analize zemljišta. Svaki savet bez analize je okviran i može biti čak i kontraproduktivan, pa se ograđujem od konkretnih saveta.

Bitna je i PH vrednost, odnosno kiselost vaše zemlje da bi se pravilno odabrala formulacija đubriva kao i količina.

 

Obično se od hemijskih đubriva kod nas koriste đubriva sa oznakom KAN, AN, SAN, UREA itd. KAN je skoro pa neutralan što se tiče PH vrednosti pa se uglavnom on koristi i preporučuje, dok je UREA poznata po tome da zakišeljava zemljište, što nije dobro, osim ako nemate jako bazno zemljište pa želite da ga zakiselite. KAN ima 27% azota a UREA 46% pa vodite računa i o količini. UREA može biti i opasna jer može da spali fine žilice od korena.

Na proleće se ne koriste đubriva NPK formulacije. Tri petnaestice i slično zaboravite. Koristite đubrivo sa uglavnom oko 27% azota.

Što se tiče OKVIRNIH količina đubriva, oko sadnica starih jednu i dve godine se „baca“ oko jedna do dve šake, tj 50-100 grama đubriva. Oko voća koje je u rodu se baca od 300 do 500 grama, tačnije zemljište se ravnomerno „posoli“ u širini kolika je krošnja, tačno ispod krošnje, za stare i velike trešnje na primer to znači nekad i 10 šaka odnosno pola kilograma veštačkog đubriva.

Đubrivo treba baciti pred kišu i pred cvetanje, ako nam deluje da kiša neće pasti par dana, onda je dobro i uneti ga u zemlju okopavanjem ili freziranjem, u suprotnom dobar deo azota iz đubriva će ispariti u vazduh pa ništa nismo uradili a dali smo novac i odvojili vreme i rad, a nismo ni obezbedili voćkama azot.

Pročitajte članke Osnove analize zemljištaOsnove ishrane voćakaOsnove đubrenja voćnjaka kao i Simptomi količine hranljivih elemenata i kako da napravite sami od otpadaka iz kuće organsko đubrivo Kompost.

U nastavku pogledajte i video o pravilnom raspoređivanju đubriva oko stabla, okopavanju i malčiranju.