Lešnikov surlaš

Lešnikov surlaš (Balaninus-Curculio-nucum) je najčešći uzročnik nerodnosti leske. Nedovoljno poznavanje ovog insekta i njegovog razvića glavni je razlog nerodnosti. Štetna je i larva i odrastao insekt.

Odrastao insekt je sa dugačkom tankom surlicom, telo je žuto-smeđe boje lešnika, prekriveno skupinama nežnih, žućkastih malja. Štitić je jasno izražen, okruglast i oker žut. Imago se javlja u kasno proleće, krajem maja i početkom juna meseca. Po pojavi dopunski se hrani bušeći listove, mlade, tek zametnute plodove i pupove. Uz to surlaš otvara put za prodiranje patogenih gljiva, prouzrokovača truljenja ploda. Kada su plodovi gotovo dostigli konačnu veličinu, ženka progriza omotač ploda i u načinjeni otvor položi jedno jaje.

Posle toga otvor zatvori, tako da se on i ne primeti. Ženka položi do 40 jaja, a ispiljena larva hrani se jezgrom ploda, koju postepeno pretvara u sitnu masu. Do kraja avgusta larva se razvija i kroz napravljeni otvor napušta plod. Larva zatim ulazi u zemlju gde na dubini od 15-25cm prezimi u stadijumu lutke.

Osnovne mere zaštite su tretiranje zasada utrobnim (digestivnim) i kontaktnim insekticidima u vreme dopunske ishrane. Značajne mere su sakupljanje oštećenih plodova sa larvama i redovno obrađivanje zemljišta.

Preparati za zaštitu: Afinex, Actara, Nurelle D, Konzul…