Program zaštite kruške

Kruška Pored već poznatih citrusa i ovo voće pomaže u borbi protiv prehlade, sadrži potrebnu količinu vitamina C za ljudski organizam, a pogodna je i za pravljenje kašica za bebe.
 voćarstvo voćarski savetnik

Pored već poznatih citrusa i ovo voće pomaže u borbi protiv prehlade, sadrži potrebnu količinu vitamina C za ljudski organizam, a pogodna je i za pravljenje kašica za bebe.

Najveći problemi zaštite krušaka su kruškina buva i u poslednje vreme Erwinia amylovora koja se najviše pojavljuje na dunji, ali i na jabukama i na kruški.

Protiv kruškine buve postoji organska zamena za ulje a sastoji se u običnom kuhinjskom deterdžentu za sudove, oko 2 decilitra na 10 litara vode.

Protiv erwinia amylovora postoje takođe organske i za sad jedine metode, pomaže zaštita sa ekstrasol preparatima kao i 100 grama duvana na 10 litara vode, da odstoji 2 dana (to se zove macerata duvana) i pred prskanje dodati 2 dcl Slavol VVL. To je i insekticid pa ne koristiti u cvetu, takođe verovatno ima neku karencu jer je duvan u pitanju. Nikotin i ulja u duvanu imaju pretežno insekticidno dejstvo, a nova istraživanja kažu da ima i fungicidno dejstvo. Bitno je i da nije bilo koji slavol već taj VVL. Smeša ne sme da se meša sa fungicidima i ne aplicirati neko vreme nakon primene istih.

Razvoju erwinie takođe pogoduje ako u zemljištu ima mnogo azota, pa ne treba preterivati sa azotom u prolećno đubrenju.

Dunja

Kliknite na naziv tretmana da bi vam se otvorila tema sa prilogom i navedenim preparatima.

1. pred kretanje vegetacije (februar-mart) - Zimska zaštita (bakar + ulje).

2. beli baloni - Biljne vaši, Čađava krastavost i rđa.

3. precvetavanje - Zaštita u precvetavanju koja je protiv Biljnih vaši, Savijači i smotavci, Minera, Moljaca, Čađave krastavosti i rđe, Kruškine buve.

4. plod veličine lešnika - Biljne vaši, Savijači i smotavci, Mineri, Moljci, Čađava krastavost i rđa, Kruškina buva, Pepelnica, Grinje i crveni pauk.

5. sazrevanje - Biljne vaši, Savijači i smotavci, Mineri, Moljci, Grinje i crveni pauk.

6. pred berbu - Trulež plodova.

7. kad opadne 75% lista - Jesenje plavo prskanje bakrom.